k♥gastro | Thai kókuszos csirkeleves

klovebudapest_thaikókuszoscsirkelevesMikor lakótársnőm 2 éve vasárnap délelőtt életemben először megkóstoltatta velem a Thai Kókuszos Csirkelevest, örökre megváltozott az addig kizárólag húsmentes étkezésem. Azóta ez a leves kedvenceim egyike, a tökéletes hangover-food vagy önmagában is helytálló egzotikus fogás, mely nagyon könnyen elkészíthető. És ezt én állítom, akinek sikerült rendes tejszín helyett azonnal fogyasztható bekevert besamel szószt vennie a boltban. Csak akkor tűnt fel hogy nem stimmel valami, amikor hiába kevertem el a levesben a fehér csodát, nem sűrűsödött be, hanem inkább elillant….

Érdekes, hogy válik belőlem azonnal “háziasszony”, amint van egy szabad hétvégi délelőttöm. Most is ez történt, rám tört a vágy vasárnap, hogy kihasználjam az időt, és alkossak, még akkor is ha csak a konyhában. Már sokszor emlegettem ezt a levest barátaimnak, de most végre be is bizonyosodhatott, hogy milyen finom és hogy nehéz elszúrni, hiszen annyiféleképpen elkészíthető / értelmezhető. A neten is megannyi változat él. 

Az én esetemben még úgy is sikert aratott a leves, hogy csirkemell helyett pulykamellel készült – a hentes legnagyobb szórakozására, aki még a Forma1 eredményeket is megnézette velem telefonon, majd pulykamellet sózott rám mivel idézem “csak csontos húsunk van” így ezt nem mertem bevállalni – ki gondolta volna, hogy a csontos csirkemell olyan mint egy hámozatlan gyümölcs?! Note to self: ha kandikamera jellegű humorra vágynak ismerőseim szívesen látom őket egy vásárlókörúton, avagy kísérj el egy vegetáriánust a hentespulthoz és csak fülelj. De a lényeg, hogy még így is tökéletes ízharmónia lett az eredmény, pedig a CBA-ban hozzávalókat vásárolni ehhez a leveshez a legkevésbé sem ideális, másoknak mindenképpen a Vásárcsarnok melletti Ázsia Boltot javaslom.

Íme a K verzió:

HOZZÁVALÓK

 • hozzávalók_thaikókuszoscsirkeleves_klovebudapest1 csirke mell vékonyan felvágva
 • 1 doboz kókusztej vagy 1 csomag kókusztejpor vízzel higítva – én ezt használtam, de ettől az állag nem lesz az igazi
 • 1 csomó újhagyma
 • 1 fél póréhagyma
 • klovebudapest_thaikókuszoscsirkeleves klovebudapest_thaikókuszoscsirkeleves 2 gerezd fokhagyma szeletelve
 • 400 g egzotikus zöldségkeverék (ez lehet mirelit)
 • egzotikus fűszerkeverék (én curryport, chilipaprikát, citronellát, szójaszószt kevertem össze de lehet az előre bekevert fajtákat is használni, sokan a halszószra is esküsznek, nekem nem volt)
 • 1 kisebb darab gyömbér vékonyan felkarikázva (ez az eredeti receptben klovebudapest_thaikókuszoscsirkelevesgalangal gyökér)
 • 1 db lime
 • 1 db húsleveskocka
 • kis tejszín
 • koriander levél a tetejére

AZ ELKÉSZÍTÉS

A csirkét kevés olajra dobjuk, pár percig hagyjuk, majd a felszeletelt hagymákat és a gyömbért rádobva tovább pirítjuk együtt a csirkével. Mikor már érezni, hogy összeérnek az illatok, rászórjuk a fűszereket, megforgatjuk, majd hozzáadjuk a zöldségkeveréket is. Ekkor leöntjük kókusztejjel, felforraljuk, majd felöntjük a húsleves kocka vizével, végül hozzáadunk klovebudapest_thaikókuszoscsirkelevesegy kis tejszínt keverés mellett. A végén egy egész lime-ot facsarunk bele. Érdemes rászórni egy marék frissen vágott újhagymát, mert sokat ad hozzá, randinál azonban ez felejtős. Egy pohár fimon Savignon Blanc kitűnően passzol.

Max 30 perc.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s